top of page

Pennusta avustettaviin tehtäviin käytettäväksi koiraksi

IMG-20240421-WA0032 (1).jpg

JelppiTassuilla oma  pentutuotanto on hyvin pienimuotoista. Kesän 2020 pentueeseen syntyi neljä pentua, jotka kaikki jäivät yrityksellemme – kaksi Tiinalle ja kaksi Kirsille.  Vuoden 2022 pentueeseen syntyi 9 pentua, jotka kaikki myytiin harrastaviin koteihin.

Pääosin pentuja ostetaan muilta jo tutuksi tulleilta labradorikasvattajilta. Pentueista valitaan koulutettaviksi sopivat yksilöt – ei rauhallisimpia, mutta ei myöskään vilkkaimpia.

 

Pennun tulee olla sosiaalinen ja rohkea. Se ei saa pelätä uusia tiloja, erilaisia pintoja, ihmisiä, ääniä. 

Koirien arki

Meillä pennut kasvavat perheen keskellä, joten ne oppivat heti pienestä pitäen tavoille ja tutustuvat ympäristöön, vieraisiin ihmisiin sekä muihin eläimiin. Pennut kulkevat mukanamme kaikkialla, joten sosiaalistaminen on helppoa ja luonnollista.

Pennun ollessa 8-12 viikon ikäinen se tottuu yleensä helposti uusiin asioihin ja pitää niitä tämän jälkeen normi arkeen kuuluvina asioina. Avusteisiin tehtäviin tulevalle koiralle on tärkeää, että se pystyy vaivatta liikkumaan erilaisissa ympäristöissä. Pienet pennut käyvät tutustumassa esim. kauppakeskuksissa.

thumbnail_IMG_20200702_113822.jpg

Avusteisiin tehtäviin koulutettava koira aloittaa koulutuksen jo pentuna ja siirtyy tavallisesti työelämään noin 2-vuotiaana. Pentujen päivä koostuu lyhyistä harjoitushetkistä, leikistä, levosta ja metsässä kävelyistä/leikkimisestä.

Pennun kasvaessa harjoitusten määrä lisääntyy ja mukaan lisätään esim. ympäristövierailuja esim. omalle kylälle, lähikaupunkiin ja myöhemmin matkustetaan esim. parin tunnin ajomatkan päähän vaikka Helsinkiin tutustumaan raitiovaunuihin ja metroon.

thumbnail_IMG_20200703_121529.jpg

Perustaidot, joita koirillemme opetamme

1. Noutaminen

on tärkeä taito ja yleensä noutajalle helppo. Koirien työtehtävissä noutamisen taito on vahvasti esillä. Koiran tulee osata nostaa pudonneita tavaroita ihmiselle syliin tai käteen. Sen tulee kantaa tavaroita ja laittaa esim. roskat roskikseen, pyykit koneeseen, avata ovia roikkuvasta narusta jne.

2. Katsekontakti

on koiran yksi tärkeimmistä taidoista. Pennulle se on helppo opettaa esim. ”nimi + katse” avulla. Kyseinen taito toimii jatkossa myös luokse tulo-signaalina. Katsekontaktia tarvitaan jatkossa luvalla saada tehdä jotakin esim. kulkea ovista, hypätä autoon jne. Se on ns. ”puhelinluuri- yhteys” ihmisen ja koiran välillä. Ihmiseen katsomisesta tehdään kannattavaa koiralle palkkioiden avulla.

3. Rauhoittuminen

Koira kulkee oman ihmisensä kanssa kaikkialla. Silloin kun koira on töissä, mutta ei ole aktiivisena työskentelemässä esim. ihmisen ollessa luennolla, töissä tai vaikkapa fysioterapiassa, koiran pitää pystyä odottamaan rauhallisesti. Koiran kyetessä ottamaan tauot levon kannalta, se jaksaa paremmin ja stressitaso pysyy matalana.

4. Kohdetyöskentely

on tärkeä perustaito koiralle. Esimerkiksi käsikohteen kautta koira ymmärtää että, nenää voi käyttää myös näin. Tästä voidaan jatkaa nenäkosketuksen sovelluksiin, kuten post it-lappuun, mitä voidaan käyttää opettaessa koiraa esim. työntämään laatikkoa kiinni.

5. Hoitotoimenpiteet

kuuluvat jokaisen koiran elämään. Korvia ja hampaita tutkitaan sekä kynsiä leikataan. Koiralle esim. kynsien leikkaus pitää huomioida oman ihmisen näkökulmasta. Tällöin kynnet voidaan leikata esim. tason päällä, jolloin tämä pitää erikseen opettaa koiralle.

thumbnail_IMG_1609.jpg
palmuuuuu.PNG
Kouluttamiamme koiria
Jussi.jpeg

JUSSI

Jummi-Jammin Whiskey Rickey eli Jussi.

 

IMG_20211216_104259_edited.png

PIETARI

Humblehill Pietari.

thumbnail_IMG_1764.jpg

JÄTKÄ

Bright Eyes Latte, eli Jätkä.

IMG-20240329-WA0005 (1).jpg

SANNI

Ancer’s Victoria’s Beauty, 

eli Sanni

Kyöstin pääkuva.jpg

KYÖSTI

Jummi-Jammin Exercice Expert eli Kyösti.

Pilvi.jpeg

PILVI

Humblehill Pilvi.

ukko.jpg

UKKO

Ukko, eli Melekein Mustakuusi.

IMG-20240329-WA0006 (1).jpg

MIMMI

Justiinsa Seikkailu Odottaa, eli Mimmi.

Palmu1.jpeg

PALMU

Humblehill Palmu.

Paju1.jpeg

PAJU

Humblehill Paju.

IMG-20220406-WA0027.jpg

KEIJO

Keijo, eli Melekein Valkokuusi.

IMG-20240424-WA0007.jpg

DUUNI

Korennon Arvi, eli Duuni.

Meiltä voit kysellä alku- tai peruskoulutettuja koiria ihmisläheiseen työhön.

Ota rohkeasti yhteyttä ja katsotaan elämäsi aputassun tarpeet kuntoon.

bottom of page