top of page

AVUSTAJAKOIRA

Avustajakoira on fyysisesti vammaisen tai toimintarajoitteisen käyttäjänsä päivittäinen apu, yksilöllisiä tarpeita vastaavaksi koulutettu avustaja. Se edistää ja ylläpitää fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista toimintakykyä. Koira voi olla se ratkaiseva tekijä, joka mahdollistaa vammaisen ihmisen itsenäisen elämän, liikkumisen ja pärjäämisen.
 
Avustajakoira lisää fyysistä, henkistä ja sosiaalista hyvinvointia

Suomessa on koulutettu avustajakoiria fyysisesti vammaisten tai toimintarajoitteisten ihmisten avuksi jo neljännesvuosisadan ajan. Avustajakoira auttaa käyttäjäänsä monissa päivittäisissä toimissa, kuten avaa ja sulkee ovia ja laatikoita, nostaa pudonneita esineitä ja avustaa kaupassa tai muissa asiointitilanteissa.

 

Avustajakoira kulkee aina käyttäjänsä mukana ja edistää terveyttä ja hyvinvointia, tuo turvallisuuden tunnetta, lisää sosiaalisia kontakteja sekä kannustaa ulkoilemaan ja harrastamaan. Avustajakoira parantaa elämänlaatua ja arkiaskareista selviytymistä lisäämällä käyttäjän itsenäisyyttä ja omatoimisuutta.

 

Avustajakoiralla on suuri merkitys käyttäjänsä kokonaisvaltaiselle hyvinvoinnille.

Hakeminen

Vuoden 2023 alusta alkaen aiemmasta poiketen, liikuntarajoitteisten avustajakoiria ei haeta enää invalidiliiton kautta. Lääkinnällisen kuntoutuksen avustajakoirista tehdään hakemukset omille hyvinvointialueille samalla periaatteella kuin muistakin lääkinnällisen kuntoutuksen apuvälineistä. Hakuprosessissa arvioidaan yhdessä hakijan kanssa hänen edellytyksensä hyötyä koirasta ja huolehtia siitä. Olennaista on pohtia myös, millainen koira soveltuu kullekin hakijalle parhaiten. Jokainen koira on käyttäjänsä tarpeita silmällä pitäen räätälöity. 

Avustajakoira-asioissa voit kysyä lisätietoja Avustajakoira yhdistykseltä. Klikkaa tästä tustumaan avustajakoira yhdistyksen sivuihin.

Asiakaskokemuksia
thumbnail_IMG_1760_edited.jpg
Jenny & Jätkä

Tiinan kouluttama Jätkä toimii tapaturmaisesti vammautuneen Jennyn avustajana. Jenny on ollut Jätkän elämässä mukana pentuajasta asti ja pääsi osallistumaan myös Jätkän avustajakoirakoulutukseen. Jätkän tehtävä on helpottaa Jennyn elämää ja työtehtäviin kuuluvat mm. pudonneiden esineiden poimiminen, tavaroiden tuominen, laatikoiden ja ovien avaaminen ja sulkeminen, pyykkien kiskominen ulos koneesta sekä sukkien ja kenkien riisuminen.

IMG-20200701-WA0004.jpg
Milli & Kyösti

Kirsin kouluttama Kyösti toimii Merjan, eli Millin avustajana. Kyösti nostaa ja tuo tavaroita, mikä helpottaa Millin selkäkipua melkoisesti. Kyösti noutaa soivan puhelimen eri huoneesta ja sulkee ulko-oven melkoisen reippaasti. Milli painottaa myös sosiaalisuuden merkitystä. Kauppareissuilla miltei poikkeuksetta ihmisten kohtaaminen ja jutustelu kuuluvat päivittäiseen arkeen. Isokokoisena uroskoirana Kyösti luo myös turvallisuuden tunnetta vaikka on luonteeltaan sosiaalinen ja lempeä labradorinnoutaja.

mervijapalmu.jpg
Mervi & Palmu

Palmu on siirtynyt työelämään Mervin avustajaksi. Mervi kertoo olevansa ikionnellinen koirasta ja sen tuomasta ilosta ja avusta. Merville Palmu on jo kolmas avustajakoira, joten koiran kanssa oleminen ja eläminen on tuttua ennestään. Mervi kertoo myös tämän uuden aputassun tuovan hänelle  lisää sosiaalisia kanssakäymisiä ihmisten kanssa. Hän kertoo, että moni naapuruston asukas on jälleen tullut juttelemaan uuden koiran myötä enemmän hänen kanssaan. 

bottom of page