top of page

AVUSTAJAKOIRA

Avustajakoira on fyysisesti vammaisen tai toimintarajoitteisen käyttäjänsä päivittäinen apu, yksilöllisiä tarpeita vastaavaksi koulutettu avustaja. Se edistää ja ylläpitää fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista toimintakykyä. Koira voi olla se ratkaiseva tekijä, joka mahdollistaa vammaisen ihmisen itsenäisen elämän, liikkumisen ja pärjäämisen.
 
Avustajakoira lisää fyysistä, henkistä ja sosiaalista hyvinvointia

Suomessa on koulutettu avustajakoiria fyysisesti vammaisten tai toimintarajoitteisten ihmisten avuksi jo neljännesvuosisadan ajan. Avustajakoira auttaa käyttäjäänsä monissa päivittäisissä toimissa, kuten avaa ja sulkee ovia ja laatikoita, nostaa pudonneita esineitä ja avustaa kaupassa tai muissa asiointitilanteissa.

 

Avustajakoira kulkee aina käyttäjänsä mukana ja edistää terveyttä ja hyvinvointia, tuo turvallisuuden tunnetta, lisää sosiaalisia kontakteja sekä kannustaa ulkoilemaan ja harrastamaan. Avustajakoira parantaa elämänlaatua ja arkiaskareista selviytymistä lisäämällä käyttäjän itsenäisyyttä ja omatoimisuutta.

 

Avustajakoiralla on suuri merkitys käyttäjänsä kokonaisvaltaiselle hyvinvoinnille.

Tästä pääset kasvatus ja kuntoutuskoirien sivuille.

Hakeminen

Vuoden 2023 alusta alkaen aiemmasta poiketen, liikuntarajoitteisten avustajakoiria ei haeta enää invalidiliiton kautta. Lääkinnällisen kuntoutuksen avustajakoirista tehdään hakemukset omille hyvinvointialueille samalla periaatteella kuin muistakin lääkinnällisen kuntoutuksen apuvälineistä. Hakuprosessissa arvioidaan yhdessä hakijan kanssa hänen edellytyksensä hyötyä koirasta ja huolehtia siitä. Olennaista on pohtia myös, millainen koira soveltuu kullekin hakijalle parhaiten. Jokainen koira on käyttäjänsä tarpeita silmällä pitäen räätälöity. 

Tästä pääset tutustumaan avustajakoira yhdistyksen sivuille.

Kouluttamiamme koiria
Jussi.jpeg

JUSSI

Jummi-Jammin Whiskey Rickey eli Jussi. Syntynyt 18.2.2019

 

Jussi suoritti 18.6.2020 avustajakoirille räätälöidyn luonnetestin hyväksytysti.

Jussi kävi 11.1.2020 SmartDog testissä, jossa oli erittäin kiinnostunut tehtävistä ja ihmisen kanssa työskentelystä.

 

Jussi on sympaattisen näköinen ja oloinen, vahva poika. Se on touhukas, todellinen Työkoira, jolla on pilkettä silmäkulmissaan.

Jussi on valmistunut kasvatus- ja kuntoutuskoiraksi.

 

IMG_20211216_104259_edited.png

PIETARI

Humblehill Pietari on syntynyt 9.4.2020.

Pietari muutti meille Tarvasjoelle neljän tytön laumaan kuukausi sitten ja on sopeutunut varsin mukavasti porukkaan. Olemme edenneet ajan kanssa ja tutustuneet toisiimme. Pietari on varsin rauhallinen, rakastettava persoona ja todellakin ruuasta pitävä poika. 

Kirsin opastuksella olemme jatkaneet pienten, Pietarille tuttujen tehtävien harjoittelua, sillä meillä on haaveena saada Pietarista apupoika varhaiskasvatusikäisten lasten toiminnan pariin. 

Pietarin kanssa on nautittu metsässä juoksemisesta, ja myös tutustuttu uusiin riistalajeihin, peuraan ja kauriiseen. Pietari on osoittautunut lupaavaa kiinnostusta verijälkityöhön, ja varmaan tulevaisuudessa poika pääseekin Srva (suurriistavirka-apu) jäljestystehtäviin.

thumbnail_IMG_1764.jpg

JÄTKÄ

Tiinan kouluttama Bright Eyes Latte, eli Jätkä toimii avustajana Jennylle. Kaksikon tunnelmista lisää alempana.

Kyöstin pääkuva.jpg

KYÖSTI

Jummi-Jammin Exercice Expert eli Kyösti. Kyöstin työtä on nyt ja tulevaisuudessa Merjan, eli Millin arjen helpottaminen ja turvallisuuden tunteen luominen. Lisää kaksikon tunnelmia alempana.

Kyösti on valmis avustajakoira.

Pilvi.jpeg

PILVI

Humblehill Pilvi on syntynyt 9.4.2020.

Pilvi on rauhallinen ja vakaa neitokainen. "tekee töis minkä pittää, mutta pelleksi ei rupea". (Antero Rokka)

Pilvi synnytti pentueen keväällä 2022. Pentuja syntyi 9.

Pilvi on työnäyttöä vaille valmis kasvatus- ja kuntoutuskoira.

ukko.jpg

UKKO

Tiinan kouluttama Ukko, eli Melekein Mustakuusi on syntynyt 23.11.2020

Ukko on lempeä ja sosiaalinen pojan viikari. Ukko oppii nopeasti uusia asioita ja on tarmokas työmyyrä. Kotioloissa Ukko on saanut nimen "huumorimies".

Ukko on luonnetestattu avustajakoiran työhön sopivaksi. 

Palmu1.jpeg

PALMU

Humblehill Palmu on syntynyt 9.4.2020.

Palmu on kirkasilmäinen, aina valmiina toimintaan - hommaan kuin hommaan.

Palmu on valmis avustajakoira.

Paju1.jpeg

PAJU

Humblehill Paju on syntynyt 9.4.2020. 

Pajulla on punainen nenä. Paju on nenäänsä myöten joulumieli en koira : ihmisrakas, lämmin sydäminen ja touhukas persoona.

Nykyään Paju asustaa Jämsänkoskella ja työskentelee vanhusten parissa.

IMG-20220406-WA0027.jpg

KEIJO

Kirsin kouluttama Keijo, eli Melekein Valkokuusi on syntynyt 23.11.2020

Keijo on pirteä, ihmisiä rakastava nuori herra, joka tulee toimeen kaikkien kanssa ja viihtyy etenkin sylissä. Keijon lempinimi on Saukko-orava, sillä hän nauttii uimisesta ja etenkin sukeltamisesta. 

Keijo on nopea oppimaan ja elämä vaan on helppoa. Tämä poika on todellinen timantti!

Keijo on valmistunut kasvatus- ja kuntoutuskoiraksi.

Asiakaskokemuksia
thumbnail_IMG_1760_edited.jpg
Jenny & Jätkä

Tiinan kouluttama Jätkä toimii tapaturmaisesti vammautuneen Jennyn avustajana. Jenny on ollut Jätkän elämässä mukana pentuajasta asti ja pääsi osallistumaan myös Jätkän avustajakoirakoulutukseen. Jätkän tehtävä on helpottaa Jennyn elämää ja työtehtäviin kuuluvat mm. pudonneiden esineiden poimiminen, tavaroiden tuominen, laatikoiden ja ovien avaaminen ja sulkeminen, pyykkien kiskominen ulos koneesta sekä sukkien ja kenkien riisuminen.

IMG-20200701-WA0004.jpg
Milli & Kyösti

Kirsin kouluttama Kyösti toimii Merjan, eli Millin avustajana. Kyösti nostaa ja tuo tavaroita, mikä helpottaa Millin selkäkipua melkoisesti. Kyösti noutaa soivan puhelimen eri huoneesta ja sulkee ulko-oven melkoisen reippaasti. Milli painottaa myös sosiaalisuuden merkitystä. Kauppareissuilla miltei poikkeuksetta ihmisten kohtaaminen ja jutustelu kuuluvat päivittäiseen arkeen. Isokokoisena uroskoirana Kyösti luo myös turvallisuuden tunnetta vaikka on luonteeltaan sosiaalinen ja lempeä labradorinnoutaja.

mervijapalmu.jpg
Mervi & Palmu

Palmu on siirtynyt työelämään Mervin avustajaksi. Mervi kertoo olevansa ikionnellinen koirasta ja sen tuomasta ilosta ja avusta. Merville Palmu on jo kolmas avustajakoira, joten koiran kanssa oleminen ja eläminen on tuttua ennestään. Mervi kertoo myös tämän uuden aputassun tuovan hänelle  lisää sosiaalisia kanssakäymisiä ihmisten kanssa. Hän kertoo, että moni naapuruston asukas on jälleen tullut juttelemaan uuden koiran myötä enemmän hänen kanssaan. 

bottom of page